‘Vorig jaar heb ik mijn top drie ETF’s gegeven op 16 oktober. Ik koos voor een trio met een wereldwijde duurzame aandelen-ETF, een ETF die de groeilanden volgt en een ETF die de kleinere aandelen of Small Caps schaduwt.
Op de grafiek kan je zien hoe deze ETF’s evolueerden over de periode 16/10/2020 tot 4/11/2021.
De iShares MSCI World SRI haalde als duurzame tracker een rendement van 38,87%. Dat is opvalland meer dan de 36,32 % voor de gewone wereldindex. De iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF presteerde met 18,97% een pak minder omwille van de Chinese politieke problemen die wogen op de groeilanden. Toch blijft hij belangrijk voor de spreiding in de portefeuille. De best presterende van de drie was de iShares MSCI World Small Cap met 43,32% rendement dankzij de uitstekende prestatie van kleinere aandelen.
Voor mijn nieuwe selectie vervang ik twee ETF’s. Eén om extra te spreiden en een wegens fiscale problemen die recent opdoken bij Belgische brokers.
Ik selecteer een nieuwe wereld-ETF met een portefeuille van duurzamere aandelen omdat de Belgische fiscus blijkbaar fondsen en ETF’s fiscaal anders beoordeelt dan vroeger. Voor de beurstaks was het tot de voorbije jaren voldoende om te kijken of de uitgever van het fonds dit specifieke fonds geregistreerd had in België. Zolang een kapitaliserend beursgenoteerd aandelenfonds niet in België geregistreerd was, kon je rekenen op 0,12% beurstaks. Dit is niet langer het geval. Daarom rekenen sommige brokers nu voor sommige ETF’s niet langer 0,12% aan, maar wel 1,32% bij zowel aankoop als verkoop van de ETF.
De interpretatie van de fiscus is dat je moet kijken naar het ‘compartiment’ van het fonds. Het compartiment is de verzameling van de verschillende versies van het fonds. Dat wil zeggen dat zowel uitkerende, kapitaliserende, ingedekte (hedged), dollar, euro, … versies fiscaal onder hetzelfde compartiment vallen. Indien dus één van de versies in België geregistreerd is, doet de fiscus alsof alle versies in België geregistreerd zijn!
Ondertussen passen Bolero (KBC) en Re=Bel (Belfius) deze speciale visie van de fiscus jammer genoeg toe. De vraag is of andere brokers gaan volgen.
Nijsmans: ‘De eenvoudigste optie is kiezen voor een kapitaliserende aandelen-ETF die geen (geregistreerde) distributie versie heeft in België. Voor mijn nieuwe selectie begin ik dus door de iShares MSCI World SRI te vervangen door een gelijkaardige ETF, maar dan zonder beurstaksproblemen.
Nijsmans: Ja. Controleer, voor je een order voor een ETF doorgeeft, de kosten die je broker aangeeft. Dat wordt getoond in het scherm voor je de bevestiging van je order geeft. Als de beurstaks nog steeds 0,12% is: prima! Indien het 1,32% is, zou ik op zoek gaan naar een andere tracker.
Ik doe ondertussen een warme oproep aan de uitgevers van ETF’s om hun uitkeringsversies te ‘onregistreren’ in België. Registreer de ETF’s niet langer in België, want dan kan de beurstaks terug naar 0,12%. Dat vormt geen enkel probleem voor beleggers. Ze kunnen dezelfde ETF’s perfect kopen, zelfs indien de registratie in een ander Europees land is.
Voor de tweede ETF wissel ik de groeilanden voor Europa. Ik geloof nog steeds in de aandelen van bedrijven in emerging markets (‘groeilanden’), maar indien je reeds mijn vorige selectie ETF’s kocht is een extra spreiding nuttig. Onze thuismarkt in Europa vormt een goed alternatief voor een extra aandelen-ETF.
Heb ik dan last van de zogenaamde ‘home bias’? Waarschijnlijk wel, maar omwille van verschillende redenen geef ik toch de voorkeur aan een Europese toets in de portefeuille. Niet alleen is de Europese markt goedkoper gewaardeerd dan de Amerikaanse, de Europese aandelen zijn ook minder gevoelig aan inflatie. Het toenemende economisch nationalisme doet me uit voorzichtigheid ook wat extra accent leggen in ons eigen continent.
Hopelijk moet ik jullie er niet op wijzen dat aandelen een hoger dan gemiddeld risico hebben op korte termijn en veel kunnen schommelen? Volgens mij staan we met de nieuwe beursrecords van vandaag niet echt op de beste koopkansen in jaren. De strategie om regelmatig te kopen in ETF’s en zo een Euro Cost Averaging (DCA voor de Amerikanen) techniek toe te passen is een manier om te vermijden dat je op de top koopt. Heb je graag begeleiding om zo’n ETF-portefeuille samen te stellen, dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek online of op kantoor.
De evolutie naar meer ESG (Environmental, Social and Governance) getinte investeringen in de beleggingswereld versnelde nog in 2021. Volgens mij is het nog steeds interessant om mee te liften op deze duurzame trend. Jammer genoeg is de vorige keuze (iShares MSCI World SRI) sinds kort onderhevig aan het fiscale probleem dat ik net schetste: een extreem hoge beurstaks van 1,32% bij aan- én verkoop. De oplossing is te vinden bij Xtrackers. Deze uitgever heeft een gelijkaardig globaal profiel met de bestscorende aandelen op ESG-vlak. Daarnaast heeft deze kapitalisatie-ETF slechts een beurstaks van 0,12% en een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,20%.
De opstoot van wereldwijde inflatie is niet zonder belang in de keuze van uw beleggingen. Een Europese aandelen-ETF kan daarbij helpen. Deze ETF kost 0,12% per jaar en investeert in 434 verschillende aandelen. Met aandelen zoals Nestlé, ASML, Roche, Louis Vuitton, AstraZeneca en Novartis heb je stevige ondernemingen in portefeuille. Alle dividenden worden ook bij deze ETF fiscaal vriendelijk geherinvesteerd in het fonds, zodat je rendement op rendement kan verdienen, één van de sterkste krachten in de financiële wereld.
De ETF die investeert in minder grote beursgenoteerde aandelen wil ik opnieuw aanraden. Ook dit type aandelen is beter bestand tegen hogere inflatie. Dit jaar zagen we, onder andere daarom, al een betere prestatie dan bij de grote aandelen. Kleinere beurswaarden dragen een wat hoger risico, maar dit risico blijft binnen de perken door de liefst 3.424 verschillende aandelen die de ETF in portefeuille heeft. Ook hier kies ik voor de kapitalisatievariant. Bij deze tracker moet je jaarlijks een vergoeding van 0,35% betalen, een pak minder dan gelijk welk beleggingsfonds bij de klassieke bank.
Artikel verscheen eerst al bij Spaarvarkens.be
https://spaarvarkens.be/tim-nijsmans-waarschuwt-voor-belgische-belastingbom-voor-etfs