Overslaan en naar de inhoud gaan

Wordt het aandeel WDP goedkoper wanneer het splitst?

Tim Nijsmans, 04-09-2019
WDP kaart

Warehouses De Pauw gaat zijn aandelen in 7 splitsen

Vandaag 11 september hield de verhuurder van magazijnen Warehouses De Pauw (WDP) zijn buitengewone algemene vergadering. Er werd beslist om de aandelen WDP op 2 januari in 7 te splitsen.

Wat is dat juist een aandelensplit?

Het is een operatie die een beursgenoteerde onderneming kan lanceren om zijn oude aandeelhouders meer aandelen te bezorgen. Bij Warehouses De Pauw is het voorstel om 1 oud aandeel WDP op 2 januari 2020 om te ruilen naar 7 nieuwe aandelen WDP. Heb je bijvoorbeeld momenteel 20 aandelen WDP in portefeuille dan zullen dat 140 stuks worden op 2 januari 2020. 

Moet ik daar iets voor doen?

Nee, je broker of bank regelt alle administratie en je effectenrekening zou volgend jaar gewoon deze extra aandelen moeten ontvangen.

Verdien ik daar geld aan?

Aan de splitsing van de aandelen zelf heb je eigenlijk niets. Aangezien iedere aandeelhouder er 7 nieuwe krijgt is de waarde van het nieuwe aandeel gewoon 1/7de van het oude aandeel. Uw stuk van de ‘taart’ met de waarde van Warehouses De Pauw moet gedeeld worden door 7. 

Waarom stijgen de aandelen vaak voor en na een splitsing van de aandelen?

De stijging van de aandelenkoers heeft veel te maken met de psychologie van de belegger. In theorie zou 1 oud aandeel WDP aan 171,40 euro (4/9/2019) moeten leiden tot 7 aandelen WDP aan 24,48 euro. 

Dit is buiten de voorkeur van beleggers voor kleinere coupures gerekend. Een aandeel aan 171,40 euro werd in mijn jaren als vermogensbeheerder door klanten vaak afgedaan als een ‘duur’ aandeel. In realiteit is een duur aandeel, een aandeel waar je te veel voor betaalt gezien de vooruitzichten van winst en kasstromen.

Een bepaald moment had ik zelfs een conversatie met een klant die een goedkoop aandeel wou kopen. Op mijn suggesties dat er inderdaad bepaalde aandelen X en Y waren met een lage koers/winst verhouding of een hoog dividendrendement kwam het verrassende antwoord: “Nee, nee … je begrijpt het niet, goedkope aandelen … die onder 10 euro staan”.

Deze klant was mogelijk een extreem voorbeeld ... maar ver niet de enige belegger met een voorkeur voor aandelen die een lage nominale waarde hebben. Dit is de beste verklaring waarom aandelen na (en een stuk er voor) een aandelensplit vaak stijgen los van bedrijfs- of beursomgeving.

Warehouses De Pauw

De vastgoedgroep Warehouses De Pauw (WDP) is de laatste jaren een winnaar gebleken in de logistieke veranderingen van de samenleving. Door magazijnen op maat te maken heeft het een mooie marktpositie kunnen opbouwen in de Benelux. De resultaten zijn dan ook al jaren heel goed. De waardering van het aandeel is in tandem fors gestegen. 

De grafiek hieronder geeft de knappe evolutie aan van hun winst per aandeel (EPS: Earnings per Share) en hun dividend per aandeel (DPS: Dividend per Shares). De blauwe lijn is de procentuele schuldgraad van WDP die onder controle blijft.

Voor een kwaliteitsvol aandeel, dat ondertussen onderdeel van de BEL 20 is geworden, mag wat meer betaald worden. Hou er echter rekening mee dat hoger gewaardeerde aandelen hun groei moeten kunnen volhouden. In het geval van WDP zijn er nog groeimogelijkheden en lijkt het grootste risico van de rente te komen.

WDP cijfers en koers

 

Risico bij alle vastgoedbeleggingen

De lage rente is één van de belangrijkste factoren op de financiële markten. Zeker voor beleggingen of activa die relatief stabiele inkomsten opleveren. We spreken dan over obligaties, dividendaandelen maar vast en zeker ook vastgoed. 

Vastgoed profiteert van een lagere rente omwille van de goedkopere leningen en de hogere bedragen die uitgeleend kunnen worden om vastgoed aan te kopen. Daarnaast is de huur van een eigendom (of het besparen van de huur) een vorm van inkomen dat kan vergeleken worden met de rentevoeten op obligaties of de dividenden bij aandelen. 

Indien de rente hoger zou gaan, heeft dit een negatieve impact op de prijs van vastgoed en de koers van vastgoedaandelen. Het is dit jaar echter zeer duidelijk geworden dat de centrale banken bij de minste problemen de geldkraan onmiddellijk opendraaien. Via het bijdrukken van geld kan de Europese Centrale Bank de rente steeds lager duwen. Ondanks een relatief goed draaiende economie, mooie werkgelegenheid en redelijke bedrijfsresultaten zorgden zowel de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve dat de rente verder terugviel.

De onderliggende belangen van de grootste schuldeiser, de overheid, zal het moeilijk maken voor deze centrale bankiers om onafhankelijk te blijven. Kijk maar naar hoe Donald Trump probeert de Federal Reserve en zijn voorzitter Jerome Powell te beïnvloeden. Was het toeval dat de FED vrij snel overging tot een renteverlaging na de oproep van de Amerikaanse president? De beloning om te luisteren naar de oproep de president, was een kwade tweet dat het zeker nog niet genoeg was.

Een goede verstaander weet dus welke wind er in de toekomst vanuit de Federal Reserve zal waaien.

Conclusie

WDP is een hoog gewaardeerd vastgoedaandeel en haalt sterke cijfers. De toekomstige split van het aandeel zou voor ondersteuning van de koers moeten zorgen. Het heeft dus, naar onze mening, een plaats in een gespreide beursgenoteerde vastgoedportefeuille.