Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor beleggen in ETF’s of trackers tijdens de Corona-correctie

Tim Nijsmans, 29-02-2020
correctie beurs

Trackers en ETF’s volgen de beursindexen. Wanneer de aandelen in deze beursindexen zakken, gaan de trackers mee onderuit. Dit zien we nu gebeuren bij de angst rond het coronavirus. De verzameling van de 500 grootste aandelen in de Verenigde staten noemt men de beursindex S&P (Standard & Poor's) 500. In deze groep zitten bedrijven zoals Apple, Amazon, VISA, Johnson & Johnson, Google (Alphabet) en nog 495 andere ondernemingen. Op dit moment verkopen sommige beleggers op de beurs deze aandelen in snel tempo. De koersen van deze aandelen gaan daarom fors lager. De S&P 500 is dan ook al meer dan 10% gedaald op een week tijd.

corona correctie

De trackers of ETF’s die deze Amerikaanse beursindex volgen zijn daarom ook meer dan 10% gedaald. Vorig jaar, in 2019, waren deze aandelen met 31% gestegen. Ook de ETF’s die de S&P 500 volgen haalden toen 31% rendement. Eenvoudig dezelfde 500 aandelen kopen zorgt er voor dat trackers goedkoop kunnen beheerd worden. De jaarlijkse vergoeding komt vaak uit rond 0,10% van de waarde van uw belegging. Dit is een fractie van de jaarlijkse kosten van (groot)banken die 1,5% tot 2% afhouden van uw beleggingen. De banken doen dit door elke dag een stukje van de koers van je fonds af te houden. Op die manier merkt de meerderheid van beleggers het nauwelijks op.

Omdat de 500 grootste Amerikaanse aandelen een grote groep is, komt het sterk overeen met wat de hele beurs presteert. De belangrijkste aandelen zijn immers onderdeel van je tracker of ETF. Je portefeuille met ETF's zorgt voor een enorm uitgebreide spreiding. Het spreekwoord is 'leg niet al je eieren in dezelfde mand'. Met ETF's zijn uw eieren niet alleen zeer gespreid over vele mandjes, je bent eigenlijk eigenaar van een deeltje van heel de kippenkwekerij.

Nu de eieren of je aandelen op de markt niet zo populair zijn, krijg je forse dalingen op de beurs. Een daling van meer dan 10% van een beursindex noemt men een correctie. Dit komt vaker voor dan je zou denken. Sinds 1980 zijn er 37 correcties geweest op de Amerikaanse aandelenmarkt. In 2018 hadden we er zelfs twee: Eén correctie in februari en één in oktober. Het gebeurt veel minder vaak dat deze correcties tot langdurige dalingen of 'bear markets' leiden. Hieronder zie je de verschillende crisissen die we de laatste jaren al gehad hebben. Op lange termijn zie je amper effect van deze bedreigingen die op het moment telkens zeer belangrijk leken.

bedreigingen voor de beurs

Het is dus kwestie van je bestaande trackers of ETF’s te behouden. Indien mogelijk raad ik aan om langzaam je posities uit te bouwen en bij te kopen. Het is mogelijk om in schijven extra te investeren in deze ETF's. Deze beleggingen kunnen al vanaf een klein bedrag. Let er vooral op dat je transactiekosten bij je bank of broker niet te hoog zijn. 

De beurs is een vreemde markt. Het is de enige plaats waarbij hoe goedkoper iets wordt, hoe minder mensen het willen kopen. Daarentegen toen we record na record op de aandelenmarkt haalden een paar maanden geleden, stonden de kranten vol met artikels om te beleggen in aandelen.

Gebruik dus deze daling om goedkoop extra beleggingen in te slagen. Spreid uw aankoopmomenten in de tijd en koop niet alles op de eerste dag van de daling. Een eerste aankoop kan na deze 10% daling al een goede start zijn.

Kies brede ETF's die veel verschillende aandelen in portefeuille hebben. Let er op dat u goede, fysieke ETF’s gebruikt die de aandelen echt aankopen. Controleer dat je trackers een lage beheerskost hebben. Bekijk de programma's van banken om ETF's voor je te kopen kritisch. Indien ze jaarlijks 1% tot 1,5% vragen om die ETF's voor je te beheren, is dit een veel te hoge kostprijs.

Zou je graag te weten komen welke selectie trackers de Vermogensgids gebruikt, neem vrijblijvend contact op.