Overslaan en naar de inhoud gaan

Dividenden, doen ze er eigenlijk toe voor een aandeelhouder?

Tim Nijsmans, 14-04-2020
Dividend

Af en toe wat geld zien verschijnen op je beleggingsrekening, afkomstig van je aandelen, is een aangenaam gevoel. Deze gedeeltelijke winstuitkeringen zijn echter voer voor discussie in beleggersland. Sommige beleggers vinden deze inkomsten zeer belangrijk en andere investeerders zouden liever hebben dat al het geld in de beursgenoteerde onderneming blijft.

Een dividend is een uitkering van, een deel van, de winst van een onderneming. Het doel is een vergoeding geven voor de investering en het risico dat de aandeelhouder loopt. Bij niet-beursgenoteerde ondernemingen is het vaak de enige bron van inkomsten die aandeelhouders hebben. Zeker indien deze aandeelhouders niet werkzaam zijn in de onderneming zelf. Familiebedrijven hebben daarom vaak een dividendpolitiek om de rest van de familie tevreden te houden. Iedereen kan op die manier delen in de winsten. Het zorgt ook voor een discipline bij managers om genoeg cashflow te genereren om dividend uit te betalen.

Vaak zie je het dividendbeleid behouden blijven bij beursgenoteerde familiebedrijven. Het jaarlijks inkomen is een extra stimulans om de familiale aandelen niet van de hand te doen. Indien de familieleden verkochten, zou een familie langzaam maar zeker de controle verliezen over de onderneming. Grote multinationals of techbedrijven hebben vaak niet die bezorgdheid. Ze zijn meestal onder controle van het management die toch af en toe de eigen ambitie belangrijker vindt dan aandeelhoudersvergoedingen.

Schrapping of opschorting van dividenden kan de onderneming wat financiële ademruimte geven. Zeker in moeilijke tijden of bij groeiende ondernemingen is er nood aan extra kapitaal. Vandaag met de coronacrisis is er ook een goede reden om kapitaal in het bedrijf te houden. De vraag die telkens gesteld moet worden, is of de investeringen van de onderneming genoeg opleveren om die dividendvergoeding te schrappen of laag te houden. Er moet grondige controle zijn op ijdele managers die hun keuzes fantastisch vinden. Denken we maar aan een zekere Fortis CEO die de overname van ABN AMRO een schitterende zaak vond. Het gevolg was het permanente verlies van kapitaal en dividenden voor de Fortis aandeelhouders. Zou hij deze beslissing genomen hebben als lid van een familie met vele Fortis aandelen in portefeuille?

Belastingen op dividend

Het uitkeren van ondernemingswinsten via dividend is jammer genoeg niet fiscaal neutraal. Dat wil zeggen dat in België de overheid op de nettowinst van de onderneming nogmaals 30% belasting of roerende voorheffing zal afhouden. Na de winstbelasting gaat dus opnieuw een extra deel naar Vadertje Staat. De situatie is nog erger indien je een buitenlands dividend krijgt. Ondanks de internationale samenwerking van overheden slagen ze er, toevallig, niet in om de dubbele dividendbelasting af te schaffen. Twee overheden gaan dus lopen met een groot deel van je dividendinkomen. 

Het mag dan ook niet verbazen dat dividenden niet bij iedereen in de smaak vallen. Er zijn immers alternatieven. Het inkopen en vernietigen van eigen aandelen is fiscaal veel interessanter dan dividend uitkeren. Indien de onderneming haar eigen aandelen kan aankopen is dat dan ook een mooie zet. Je zal als overblijvende aandeelhouder namelijk een groter deel van het bedrijf overhouden. De taart of onderneming is even groot gebleven maar je kan een groter stuk afsnijden.

Kapitalisatie of uitkering

Indien je toch dividenden krijgt, is het als langetermijnbelegger belangrijk om de dividenden te herinvesteren. Uiteraard is dat herbeleggen geen optie indien je extra inkomen nodig hebt. Hieronder zie je de grafiek van de S&P 500 index met de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen. De blauwe grafiek is de gelijkaardige returnindex waarbij de geïnde dividenden onmiddellijk terug in dezelfde aandelen werden geïnvesteerd. De oranje lijn volgt de prijsindex waarbij men enkel rekening houdt met de koersen van de aandelen. Het mag duidelijk zijn aan de hand van onderstaande grafiek dat dividenden een belangrijk stuk van het rendement uitmaken bij beleggingen.
 

S&P 500 prijsindex versus returnindex

Tip: Bij je bank gebruiken ze graag prijsindexen om zo het rendement van je beleggingsfonds of beheerde portefeuille beter voor te stellen dan het eigenlijk is. De meeste beursindexen op je scherm of in de krant zijn trouwens prijsindexen en geen return indexen. De BEL20, AEX en de klassieke S&P 500 nemen bijvoorbeeld geen dividenden mee in hun resultaten. 

Samengevat kunnen we stellen dat dividenden zorgen voor discipline bij ondernemingen. De uitkeringen maken bij de meeste beleggers ook een belangrijk onderdeel van het rendement uit. Fiscaal gezien zijn deze uitkeringen, jammer genoeg, niet zo interessant. Zou je graag weten hoe je de beste dividendaandelen kan selecteren of de fiscale situatie van dividenden kan optimaliseren? Neem gerust contact met me op of schrijf je in voor de webinar over dividenden van dinsdagavond 14 april. Hierover meer informatie op de Vermogensgids Academie pagina.